PARLIMEN TELUK INTAN : Pakatan Tawar Politik Segar

Pertandingan sebenar ialah pada 31 Mei 2014. Jika didalam bolasepak tempoh ini ialah masa untuk memperkemaskan pasukan dari segi taktikal dan juga kesediaan mental para pemain. Didalam politik perkara yang sama juga digunakan untuk memenangi kerusi dewan rakyat atau dewan negeri.

Saya tidak berminat mengetahui apakah taktik atau pendekatan Parti-Parti yang bertanding akan gunakan. Bagi saya ia merupakan sesuatu yang lumrah atau dalam bahasa Melayu Kuala Kangsar ia disebut sebagai “koman”. Lebih baik saya terus kepada hari pertembungan sebenar iaitu hari rakyat Teluk Intan keluar membuang undi.

Parti Gerakan yang mewakili BN tidak punya “succession plan“untuk ditawarkan kepada pengundi Teluk Intan. Ini jelas dapat dilihat dimana calun mereka adalah muka yang sama yang pernah mewakili mereka pada Penggal ke 10 (1999) dan ke 11 (2004). Masih dicalunkan pada Penggal ke 12 dan ke 13 akan tetapi tewas kepada DAP. Kali ini di Pilihanraya Kecilpun beliau juga dicalunkan. Jelaslah sebenarnya siapa Gerakan dihati rakyat. Parti DAP sama bentuknya dengan Gerakan iaitu Parti berbilang bangsa. Mereka menghantar anak Melayu untuk mewakili Teluk Intan diParlimen. Disamping itu calun yang mereka pilih itu merupakan seorang Professional muda yang cukup bertenaga untuk membela nasib penduduk Teluk Intan. Bukannya DAP ketandusan calun berbangsa cina akan tetapi yang penting bagi mereka ialah kesesuaian orangnya untuk mewakili penduduk setempat.

Berdasarkan kenyataan diatas, pengundi Teluk Intan langsung tidak pening kepala memikir siapa yang patut berada diParlimen mewakili mereka. Seorang muka baru penuh berilmu, berperawakan mudah didekati dan disapa dan walaupun masih muda lela, pengalaman yang telah beliau timba dalam DAP dapat memakmurkan rakyat di P76.

Dengan kata-kata itu personaliti seperti seorang Presiden, orang kuat Parti ataupun Hartawan-hartawan terbilang tidak dapat mengatasi benda yang disebut “realiti”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: