TUNJUK PELANGI TANGAN JADI KUDONG

August 25, 2008

Keadaan diluar rumah hujan sedang mencurah-curah. Tidak pasti bila ia akan berhenti. Sebagai salah seorang penganalisis politik yang ta` bertauliah seperti yang disahkan oleh Abang Zek (Kolumis WATAN)  dan pada kelapangan ini teringin jugalah membicarakan isu-isu semasa yang sedikit sebanyak melibatkan kehidupan sejagat.

Analisis saya kali ini berkisar tentang budak pembancuh kopi.  Saya sangat tertarik dengan profile dia ni.  Mengikut ceritanya dia seorang drop-out. Dalam pada itu ada saja pihak-pihak tertentu yang mahu memastikan beliau diberi Biasiswa.  Dari hari demi hari budak ni bertambah popular dan tidak mustahil sedikit masa lagi akan diistiharkan sebagai selebriti pula.  Apa tidaknya, beliaulah orangnya yang memulakan upacara bersumpah dan selepas itu seorang demi seorang follow suit.  Dengan teguran dari Dr.M baru-baru ni adalah diharapkan perkara sebegini dapat dihentikan.

Sewaktu saya kecil opah saya selalu mengingatkan saya jangan sekali-kali  menunjuk kearah Pelangi. Betul juga cakap opah saya itu, jika tangan dah kudong ta` ada apa lagi yang dapat dicapai dalam hidup ini. Seperkara lagi pesannya jangan sekali-kali kacauganggu Sesumpah. Katanya kalau Sesumpah naik keatas kepala kita akan mengalami Sial yang berterusan. Apakah kita bersetuju anak cucu kita menyumpah kita ta` henti-henti diatas perbuatan kita itu .  Apakah kita sudah lupa selepas beberapa keturunan baru Langkawi dapat dimajukan.

Melintas seketika kePermatang Pauh dimana saya terkejut besar. Mana tidaknya terlalu ramai ahli-ahli PKR keluar parti. Berita TV semalam menyebut 200 orang yang terdiri daripada Ketua-Ketua Bahagian, Timbalan serta AJK keluar beramai-ramai. Tapi ta` tahulah dimana mereka dapat angka tersebut sedangkan apa yang saya nampak lebih 2000 orang yang menunjukkan muka diTV tu untuk dikenali. Secara jujur saya katakan  ta` seorangpun yang terpampang diTV tu yang saya kenal sebagai ahli parti.  Yang memberikan sidang akhbar tu memang sah  dah keluar PKR.  Kononnya mereka keluar sebab ta` puas hati sebab Anwar ta` hendak bersumpah.  Saya rasa ada sebab lain ni, special offer mungkin.  Ni suasana na` raya, banyak Supermarket buat offer dan pihak-pihak lainpun teruja sama.

Sebelum saya mengundurkan diri sekalung TAHNIAH buat rakyat Pulau Pinang kerana besok Boss Negeri sdra dah umum Public Holiday.  Yang ini baru betul kalau P.  Ramlee masih hidup diapun tumpang gembira.


KILLING TWO BIRDS WITH ONE STONE

August 15, 2008

Killing me softly with her song sung by Andy Williams reminds me the historic moments I have had before.  I have to accept that those were only memories.    What I am going to write today is not about the song. It is all about Permatang Pauh by-election and about killing the two birds.

What a pity for UMNO. They simply can`t find the most suitable candidate to be fielded there. They have to rely on the serving Yang Berhormat to enter the battle.  I am using the word pity because they have three million-odd members. I doubted you can`t get good and credible members from the huge figures. From remarks that I read in the Dailies this chosen man  has no problem on his loyalty besides he is dedicated and hardworking. Thats it. What a burden Y.B.Ariff Shah has to shoulder.

From the situation at hand it is clear that the BN is going for two things.  First ly, they aspect the voters in DUN Seberang Jaya who have given their mandate during the PRU12 to do the same and a bunch or so would sympathized.  From this strategy they could reduce the majority. As some pople did say by reducing the majority it is already a moral victory.  Secondly it can be used as a precedent for the coming General Elections where popular personalities can be asked to stand in Parliamentary seat as well as in State seat to ensure  success.


Dengarlah kata Dulang

August 3, 2008

Ingatan kepada artis-artis Malaysia:   Dalam masa seminggu dua ni kena rehat jadi selebriti dan ta` ada glamour.  sebabnya sdra-sdri tentu faham pemilihan Ahli Parlimen bagi Permatang Pauh tidak beberapa lama lagi.   Saya katakan ini disebabkan akbar-akbar kita hanya berminat menyampaikan apa saja yang dicakapkan oleh orang yang baru-baru ni UMNO terima sebagai ahli.

BN/UMNO bukan saja kalah banyak kerusi Parlimen dan kerusi Dewan Undangan Negeri ianya diikuti juga dengan hilang carde-cadre hebat mereka. Jadi mahu ta` mahu kena pakailah yang “belum kering dakwat” ni.

SPR belum lagi memutuskan sesuatu tetapi “new broom” ni dah start kempen.  Maksud saya “new broom ” ni ialah collection terkini bukan hadiah penyapu yang bekas YAB sampaikan tu. Setiap hari nampaknya akhbar-akhbar kita ni beri dia ruang. Berita hari ini dia mengigatkan orang-orang India dan orang-orang China supaya berhati-hati dengan Anwar kononya Anwar hari ni cakap lain dan esoknya lain pulak. Betullah tu sekurang-kurangnya mereka bolehlah khayal sikit dengan santapan lagu politik sebegini dan mintak-mintak mereka janganlah teringatkan peritnya menanggung hidup disebabkan kenaikan harga  bahan api dan barang-barang keperluan untuk menyambung nyawa.

Satu saja saya nak ingatkan orang muda ni. Kerana terlampau banyak bercakap dia terlupa yang  dia pernah bersumpah (keramat) dan ta` takut ke dimakan sumpah?


MASUK BAKUL ANGKAT SENDIRI

August 1, 2008

Dari Angkasa Luas dan Terbuka kita bawakan filem saduran dari filem kesukaan Astro :

Nyonya Mansor :  Siapa Mr. E, lawyer, doctor, engineer?

Sabariah            :  Ahli politik biasa  mak

Nyonya Mansor :  Pantang Datok Nenek aku, tapi ta` apa sekarang aku dah rational sikit

Sabariah            :  Abang E , submit resume Mak nak consider. Putak sikit-sikit ta` kisah janji impressive

Mr. E                  :  Saya benar-benar jujur mak bukan nak tumpang glamour

Nyonya Mansor :   Alright – wa caya lah..

SELANG BEBERAPA BULAN…….

Nyonya Mansor :   Sabariah mai sat. Aku dengak Mr.E hang ni dah mula kantoi. Dia pandai-pandai umum nak menanam modal diPermatang.  Masa dia memohon hari tu dia kata betul-betul nak berkhidmat dan menghambakan diri.   Dia ta` ambik kesah ke yang harta aku ni adalah untuk 3 Juta orang yang aku bertanggungjawab. Hang tolong bagi idea macamana nak atasi masaalah besak ni.

Sabariah        :      Mak, sebenaknya kita dah ta` boleh buat apa-apa kerana secara resmi dia adalah ahli keluarga kita yang sah sekarang.

Sabariah       :     Mak?  Mengapa bermenung?

Nyonya Mansor :  Ta` tahu lepas ni apa nak jadi pulakkkkkk.


DEBAT oh DEBAT

July 16, 2008

Mengikuti perdebatan semalam awal-awal lagi saya ucapkan TAHNIAH kepada Sdra Anwar yang telah berhujah dengan fakta-fakta yang tepat serta cadangan-cadangan yang konkrit untuk membela rakyat sekiranya Pakatan Rakyat dipilih memerintah negara. Tajuknya mudah tetapi pihak Pencabar tidak menghuraikan sebab-sebab harga minyak tidak boleh diturunkan. Dia hanya berkata jika harga minyak turun kerajaan ta` dapat nak bina hospital dan sekolah. Dengan kepadatan penduduk sekarang ini apakah setiap Mukim sudah diadakan sebuah hospital dan setiap Kampong sudah ada sekolah? Supaya yang perkhidmatan doktor-doktor pakar ada juga terdapat ditempat-tempat berdekatan penduduk dan apabila setiap Kampong ada sebuah sekolah dan ta`timbul masaalah Bas Sekolah yang naikkan tambang.

Perkara yang jelas dilihat dalam Debat ialah Sdra Anwar benar-benar berdebat sedangkan yang seorang lagi berpidato, orang bincang boleh atau ta` boleh turun harga minyak dia melalut sebut Anwar berdemonstrasi menentang Tun Razak dan penyokongnya pula tepuk untuk beri semangat. Jelaslah kepada kita wakil kerajaan ni ta` cukup modal untuk berhujah kepada tajuk debat.

Mengenai pembelian minyak, hitung panjang sebuah motosikal guna dua (2) liter sehari. Ini bermakna sekiranya harganya diturunkan sedikit sebanyak 50sen setahun dah dapat jimat RM365.00. Disini saja dah nampak beza untungnya lebih baik daripada REBAT RM150.00.

Kesian betul saya dekat Sdra Sabery mengapa teruja sangat sambut cabaran berdebat ni. Orang yang menjadi Pencadang tu bukan ke pernah jadi Menteri Kewangan sekurang-kurangnya. Tidak dikira lagi pengalaman yang begitu luas semasa dalam kerajaan. Sdra Penentang dalam Debat ini ‘carried away’ dengan tag ‘lembu suci’ nya kut.

Saya percaya sekiranya KJ yang jadi pencabar adalah fight sikit. Sekurang-kuraqngnya dia boleh dapat fakta-fakta penting dari mertuanya. Kesimpulanya , seorang Menteri telah kecewakan rakyat kerana tidak dapat memberikan hujah-hujah yang bernas mengapa harga minyak dipasaran tidak boleh diturunkan.

Pesanan saya kepada bloggers: The next time you see a Debate just listen to the first speaker.