BERPESTA LAGI…Satu Kemungkinan Besar

December 9, 2008

Didalam tahun-tahun enam pulohan dimana waktu itu saya masih bersekolah  saya dan rakan-rakan sebaya merasa amat teruja apabila sampai hari Pesta Air yang diadakan sehari dari pagi hingga petang  bertujuan merayakan dan meraikan Hari Ulangtahun Keputeraan Sultan Perak.

Berbagai upacara sukan air diadakan seperti meniti batang pinang licin, pukul bantal diatas batang licin, berenang dari tebing pekan Kuala ke tebing  Sayong dan balik dan sebagainya. Kemuncak acara ialah menangkap itek yang dilepaskan ditengah-tengah sungai.

Upacara kemuncak  ini disertai oleh begitu ramai orang (semuanya teror berenang) sedangkan itek-itek yang dilepaskan tidaklah seberapa.  Setiap mereka yang berjaya membawa balik itek ketebing akan mendapat tepukan bergemuruh daripada ribuan penonton yang terpacak penuh minat ditebing.

Moral of the story ialah walaupun  orang yang berjaya mendapatkan itek terlalu sedikit bilangannya tetapi yang berjaya ialah PESTA itu sendiri   Kepuasan yang diperolehi daripada peristiwa-peristiwa rakyat ini datang dengan sendiri dan spontan.  Tidak ada unsur-unsur lakonan langsung.

Begitulah juga halnya yang terjadi dalam politik.  Pakatan  sudahpun berpesta di Permatang Pauh dan  saya tidak nampak ada sebarang  halangan yang boleh  menyekat pesta terus bergema.

Bercakap mengenai KT ni ,  saya sebenarnya awal-awal   lagi  sudah mahu menulis dan saya ber cadang nak tulis apabila pilihanraya kecil hendak diadakan janganlah terkejut yang pihak disana akan menyediakan geraf aliran ahli-ahli Pakatan Rakyat kelusr parti dan disertai upacara ikrar.    Sebab kesuntukan masa jadi  saya tangguhkan kehari ini tetapi tajuk tu dah ta`  relevant kerana semalam BN telahpun mula mengumumkan ahli-ahli Pakatan Rakyat  di Bukit Katil telah keluar parti.  Dalam hal ni saya tidak tahu samada saya terlambat ataupun mereka yang  takut tertinggal.

Saya penuh yakin sekiranya PR meletakan Tuan Haji Mohamad Sabu bertanding semula disitu  kemenangan tetap berpihak kepada Pakatan Rakyat.

Menganalisa kepada kata-kata Timbalan Pengerusi BN diPekan semasa menyempurnakan penyerahan  haiwan korban kelmarin  bahawa walaupun dicanang oleh PR yang BN berdepan dengan perbezaan yang serious tetapi  BN tetap yakin dapat kekalkan kerusi KT. Menurut beliau lagi Pakatan Rakyatlah yang mempunyai banyak masaalah dalaman. Apa yang difaham dari kenyataan tersebut UMNO yang akan meletakan calun disitu  tiada sebarang masaalah dalaman yang perlu diurus.

Berdasar kepada maklumat diatas  saya percaya peluang berpesta amatlah cerah.

Advertisements

A Stimulus for Exams

November 13, 2008

Its quite some time that I did not write any post.  The very reason is obvious that I have to concentrate fully on my tasks to sit for the final in mid-december.

Right now I am almost ready for the exams.   Normally at every end of the semester I would take two days rest and relax.  I usually goes to Cameron Highlands during these period.  I will visit all the farms at the Peak namely Strawberry farm, rose and butterfly garden  and  Boh Tea Plantation  area at Tanah Rata.  I hope I can still make it this time.  If everything goes as planned I will check-in this evening at Brinchang.

All these have been my routine at every semester break.  I always call this trip as my examinations tonic.  After visiting the green lung there I will surely feel  fresh and in very happy mood.

From the experiences that I have had, the most suitable word to describe it is definately Stimulus.   I hope every University student should try this project.    After that you can write to me if ever you regret the trip.


BERITA PANAS: Penyokong BN Boikot Persidangan DR

October 14, 2008

Sebelum ada sesiapa yang hendak KECAM  Wakil-Wakil Rakyat BN kerana keluar masuk dewan dan mundar mandir dilobi dan releks dicafe berfikirlah sejenak dulu.

Saya lihat mereka nampaknya mempunyai banyak sebab dan alasan untuk berbuat begitu.    Betul,  ada dikalangan kita merasa sangat kecewa tentang sikap  yang tidak profesional yang mereka pertontonkan.  Mana tidaknya, mereka telah ketepikan aspirasi rakyat yang mereka wakili serta mensia-siakan resources  yang diperuntukan kepada mereka.

Diantara sebab-sebab disebalik tindakan mereka  ialah seperti berikut:

1,  Mereka nak hantar message kepada PM  yang cakap-cakap mengenai “crossover” adalah tidak benar.

2.  Sewaktu para pengundi memilih mereka tempoh hari tidak pula diletakkan syarat supaya jangan berganjak dari tempat duduk semasa Ketua Pembangkang  berucap.

3. Dimusim pemilihan parti ini faham-faham sajalah.  Lebih priority bincang dicafe tentang siapa patut turun  dan siapa nak dinaikkan.

4.  Out-going PM akan hanya ada sampai Mac 2009.  Kan lebih baik sama-sama duduk dicafe fikir apa yang  PM baru suka.

5. Akhir sekali MOOD hariraya masih segar.  Seperti dalam lirik lagu “Kita beraya selama sebulan”.

Menyedari pentingnya urusan-urusan yang melibatkan  kesejahteraan rakyat saya sangat-sangat berharap  agar  tidak ada yang   hanya mahu jadi Day-Member  seperti yang berlaku dikelab-kelab lumba kuda dimana kita boleh membeli tiket untuk hadir pada satu-satu hari Racing  yang kita suka saja.

Adakalanya baik juga dicontohi para pembangkang, semasa Pembentangan Bajet tempoh hari mereka benar-benar memberikan perhatian. Kalau nak diikutkan yang berucap tu bukan BOSS mereka.


Angkat TOPI kepada Datuk Shahrir Abd. Samad

October 11, 2008

Kepada Datuk Shahrir saya benar-benar angkat Topi.  Sebagai pengikut setia sejak Datuk menang atas tiket Bebas  dan dicelah-celah itu sebagai Tukang Dobi tidak keterlaluan dinyatakan disini bahawa Datuk adalah Idola saya.

Kepada orang-orang UMNO saya berharap tulisan saya ini tidak dianggap sebagai “tidak diundang”.  Saya anak watan negara ini,  apa yang Parti Pemerintah buat tidak dapat tidak saya kena terima seadanya.

Saranan Datu Shahrir (NST 10 Okt) supaya mereka-mereka yang berumur 55 kebawah sahaja yang patut menawar diri untuk mengisi jawatan-jawatan Prinsipal parti semasa pemilihan nanti adalah satu cetusan idea yang benar-benar bernas.  Apabila usia telah meningkat >55 iaitu umur mandatori bersara bolehkah  lagi mengendali projek-projek  berbagai koridor yang telah diluluskan itu?  Atau kuatkah lagi “will power” untuk terus bertungkus lumus menjayakan Negara Maju 2020?

Jawapannya sudah tentulah negara memerlukan generasi baru yang berjiwa besar dan berhati waja untuk kita mencapai segala impian.  Jadi saranan Datuk kita ni mesti diberi pertimbangan para perwakilan nanti.  Saya juga yakin dan percaya dizaman IT dan dunia tanpa sempadan ini orang-orang “45 something”  adalah orang-orang yang paling layak memacu kemajuan disamping semangat yang tinggi membina perpaduan.

Dengan melakukan “rebranding” sebegini barulah  layak bermotokan “Dulu, kini dan selamanya”.  Jika tidak lihat sajalah apa jadi kepada  cogankata:  Melayu Glokal yang dilaung-laungkan tidak beberapa lama dulu.  Sekiranyalah  ia diibaratkan sebagai sebuah kenderaan; Enjinnya pun tidak dihidupkan,  belum lagi kisah nak bertolak dan memulakan perjalanan. Yang ini bolehlah diklasifikasikan sebagai retorik.

Seperkara lagi tidak perlulah terikut-ikut dengan cara PKR.   Mereka meletakkan segala-gala diatas bahu Dato Seri Anwar Ibrahim sedangkan pemimpin-pemimpin bahagian  hanya mahu “enjoy the stay”.  Kebanyakan mereka ini adalah dulunya orang-orang UMNO dan telahpun beberapa kali pencen tetapi tidak bersedia membimbing ahli-ahli lain supaya suatu hari nanti telah cukup tersedia golongan pelapis yang berilmu dan berintegriti. Nampaknya mereka sajalah yang berhak dan layak.   Dan ini semua Dato Seri Anwar mana nampak.  Apabila melawat Negeri atau Bahagian maklumat dari Ketua-Ketua Bahagian sajalah yang legitimate.

Dalam apa keadaanpun dimasa-masa kehadapan ini saya tidak nampak PKR dapat menyaingi PAS dan DAP.  Selagi  set kepimpinan dibanyak Bahagian tidak berubah PKR hanya boleh berbangga sebagai  “Penumpang Terhurmat” saja.