BERI HARAPAN BENAR-BENAR BERMAKNA

Setakat ini apa harapan yang telah diberi. Rasanya apa yang dilaung-laungkan saban hari hanya mencemuh mereka yang sedang berkuasa sahaja. Apakah rakyat secara umumnya akan membuta tuli menolak BN pada PRU ke 14 nanti? Yang pasti jasa yang telah dinikmati perlu dikenang. Taburan janji semata-mata tidak mungkin dapat direalisasi.

Menukar kerajaan bukanlah semudah menukar lampin “pakai buang”. Persoalan yang sedang berlegar adalah kuasa. Benar, rakyat berkuasa penoh dalam memileh kerajaan. Silap pilih – kuasa akan makan diri. Dah tak lama musim memileh buat rakyat Malaysia. Ia mungkin esok, lusa atau tulat. Yang pasti ia didalam tahun 2018 ini juga.

Kepada cerdik pandai kuasa politik adalah harta untuk memastikan kesinambungan generasi mendatang. Jangan kita dipersalahkan nanti apabila kuasa berada dalam tangan mereka yang obses kepada kuasa semata. Ukuran untuk diberikan kuasa bukan semata-mata berdasarkan kepakaran dan pengalaman pemimpin tertentu sahaja. Kejujuran penerima kuasa perlu dapat dilihat dan dihayati.Jika kita silap memileh akibatnya bukanlah sedikit. Ianya tidak mungkin dapat diubah walaupun didalam beberapa pilihanraya lagi.

2 Responses to BERI HARAPAN BENAR-BENAR BERMAKNA

 1. 90JOTA says:

  takut berubah adalah penyakit bg org yg jiwanya kecil. mereka mewarisi takutkan momok hantu polis penyabit kepala budak dll.

  Negara maju semua tidak menjadi masalah besar utk mengubah pemerintah. kerana itu mereka maju.

  takut berubah adalah perangai jumud bawah tempurung. perangai melayu purba yg perlu diubah.

  baju buruk berani tukar. kereta buruk berani tukar. isteri tua tk berani tukar. apa masalah nk tukar pemerintah. tukar pemerintah adalah boleh. tk perlu takut.

  telah terbukti Selangor dn penang lebih baik di bawah PH. takde pun org penang semua murtad atau org islam dizalimi? yg ada hanyalah fitnah puak walaun. pergi la penang sekarang juga.

  pemerintah hanyalah pemandu kpd sebuah kenderaan dimana rakyat adalah penumpang. bila pemandu dh mabuk wajib tukar pemandu. system bas dan penumpang sama saja.

  kerajaan dan jabatan2 kerajaan bekerja seperti biasa walaupun pemerintah berubah.

  islam juga menyusurh berubah. hari ini mesti lebih baik dr semalam dan esok lebih baik dr hari ini.

  kuasa politik masih ditangan rakyat yg boleh diubah setiap 5 tahun sekali. tapi kalau pemerintah mengadai Negara kpd pihak luar. kuasa besar pulak tu.. ini yg mesti dibimbangkan kerana rakyat tidak terlibat dlm kerja2 khianat ini.

  zaman khulafah rashidin pemerintah bertukar2 hinggalah muawiyah kpd abbasiyah dan otthmaniyah.. hinggalah islam jatuh pada Mac 1924.

  punca kejatuhan bukan kerana bertukar2 nya pemerintah tetapi kerana mengekalkan pemerintah yg lemah, korup, kleptokrasi, menyeleweng, mementingkan puak sendiri mengabai rakyat. ini disebut dlm hadis nabi saw.

  so kalau takut diam2 duduk dan keluar mengundi PH. kita beri peluang mereka. tk bagus kita tukar lagi. sebb yg pasti yg memerintah sekarang telah rosak.

  agaknya org yg takut berubah ni.. kalau seluar mereka koyak pun masih dipakai juga.. kerana bimbang jika tukar seluar mungkin akan koyak lebih teruk. sedangkan tk cuba lagi pun seluar baru.

  teruskanlah anda pakai seluar koyak, kami tk mahu dh seluar koyak. kami berani keluar tempurung utk pakai seluar baru kerana seluar baru terbukti lebih baik di dua negeri.

  selamat tinggal katak tempurung. tidurlah dibuai mimpi ngeri momok … eeeeh takutnya.

  • ahmadzawawi says:

   90JOTA,
   Terima kasih tentang komen panjang lebar terhadap artikel bertajuk BERI HARAPAN BENAR-BENAR BERMAKNA. Tulisan tersebut sebenarnya terlalu pendek yang berhasrat agar PH benar-benar mempunyai agenda perubahan disamping mahu menjatuhkan sesebuah kerajaan. Secara resminya pun PH belum lagi sebuah gabungan parti-parti politik. Berpatah balik kebelakang, Pakatan Rakyat dulupun ujud secara tidak resmi. Walaupun tidak resmi ketika itu ianya didokong oleh PAS. Kini PAS bukan anggota PH. Jika hendak diambil kira kerajaan Selangor masakini bukan kerajaan PH. Parti PAS yang bukan anggota PH adalah sebahagian besar dalam kerajaan Selangor.
   Pada perenggan ketiga tulisan tersebut parti-parti dalam PH hanya mahu menonjolkan suku sakat yang hampir dengan pimpinan untuk dipilih sebagai calun. Pemimpin kecil yang memiliki Ijazah sekalipun tidak akan dipilih sebagai calun jika tidak rapat dengan orang-orang tertentu. Apabila amalan kronisma juga yang dilakukan apa bezanya dengan yang sedang berkuasa?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: