Apa Ada Pada Nama

Apa Ada Pada Nama adalah satu Soalan yang kini hanya digunakan sebagai ungkapan semata-mata. Ianya terjadi begini kerana “Apa ada pada nama” adalah satu soalan yang dengan sendirinya menjadi jawapan.

Lanjutan dari kisah NAMA bagi sesuatu benda atau perkara ni teringat saya tentang satu webmaster yang menamakan dirinya PERAKBANGKIT. Jenuh juger ler saya selongkor dalam kamus nak tahu makner BANGKIT sebenornya. Akhirnya terjumper juger dan maknernya ialah “satu kesedaran dari tidur yang panjang (50 yrs >) dan dalam keadaan MAMEY kena buat semuanya  in one go” takut-takut ta` sempat nak kemaskini report-card menjelang PRU13 yang diramalkan akan berlaku anytime before 2012. Sudah pastilah PM baru memerlukan Mandat baru.

Dalam apa pun   keadaan nya     saya ta` fikir SiBangkit tu dapat membereskan semua backlog tu “on time” sebab dia ta` attempt kepada masaalah-masaalah rakyat. Yang dia dok sibuk nampaknya “jaga tepi kain Matsamankati” dan beberapa bloggers lain dengan harapan boleh mematahkan semangat mereka.

Saya suka bagi beberapa tips macamana nak tebus balik negeri. Pertama pastikan angka rakyat termiskin yang ditadbir jkkp turun keparas .00 %. Kedua mengenai perkara “top of the chart” (membiayai kos ahli yang nak hadir mesyuarat. Elok diberi kata-kata perangsang yang pengorbanan mereka  bersusah payah dapat  juga hadir mesyuarat penting tu sangatlah  besar ganjarannya diakhirat nanti. Yang ketiga jalankan Analisa khusus apakah sebab musababnya bangunan-bangunan yang dibina menggunakan duit rakyat terlalu mudah runtuh seperti MRR2 dan Blok Pentadbiran diBanding. Ada banyak lagi tips percuma ni tetapi semata- mata bergantung pada demand.

Berbalik kepada cerita matsamankati ni saya rumuskan begini. Dia tu orangnya liberal, mudah nak jumpa, tidak menyorokan identiti dan ta` bergaya sangat tapi gentleman beb.

3 Responses to Apa Ada Pada Nama

 1. Pengasas says:

  Salam Tuan,
  Rakyat kampung mesti diambil perhatian. Mereka adalah pembayar cukai, tapi tak pernah senang. Kesihannnn mereka.
  Selain itu, hargailah pekerja-pekerja parti yang bertungkus-lumus membantu dan menolong pemimpin. Tanpa mereka tiadalah pemimpin.
  Kemenangan sesebuah parti adalah kemenangan rakyatnya.
  Salam.

 2. ahmadzawawi says:

  Saya bangga jumpa Tuan diShah Alam kelmarin (Hi-Tea) sempena perkembangan
  BloggersNetwork@Selangor (Cawangan Negeri bagi BloggersNetwork@Perak).

  Perak.kini boleh tubuh cawangan disetiap kedai kopi diPerak dan kita ta` halang.
  Tapi jangan cemburu bila kita boleh tubuh cawangan disetiap negeri dalam negara.
  Dari segi teknikalnya Perak.kini memberi maksud “latest Perak: Manakala
  “BloggersNetwortk@Perak” bermaksud cawangan-cawangan boleh ditubuhkan
  diseluruh negara tetapi H.Q. nya tetap @Perak.

 3. Pengasas says:

  Salam sdr. AhmadZawawi,
  Memang betul kata MSK tu: Bila nampak kita jual pisang goreng, berlumba-lumbalah nak jual pisang goreng juga. Dan hodohkan pisang goreng kita.
  Begitulah sesetengah orang ni.
  Wassalam.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: