Angkat TOPI kepada Datuk Shahrir Abd. Samad

Kepada Datuk Shahrir saya benar-benar angkat Topi.  Sebagai pengikut setia sejak Datuk menang atas tiket Bebas  dan dicelah-celah itu sebagai Tukang Dobi tidak keterlaluan dinyatakan disini bahawa Datuk adalah Idola saya.

Kepada orang-orang UMNO saya berharap tulisan saya ini tidak dianggap sebagai “tidak diundang”.  Saya anak watan negara ini,  apa yang Parti Pemerintah buat tidak dapat tidak saya kena terima seadanya.

Saranan Datu Shahrir (NST 10 Okt) supaya mereka-mereka yang berumur 55 kebawah sahaja yang patut menawar diri untuk mengisi jawatan-jawatan Prinsipal parti semasa pemilihan nanti adalah satu cetusan idea yang benar-benar bernas.  Apabila usia telah meningkat >55 iaitu umur mandatori bersara bolehkah  lagi mengendali projek-projek  berbagai koridor yang telah diluluskan itu?  Atau kuatkah lagi “will power” untuk terus bertungkus lumus menjayakan Negara Maju 2020?

Jawapannya sudah tentulah negara memerlukan generasi baru yang berjiwa besar dan berhati waja untuk kita mencapai segala impian.  Jadi saranan Datuk kita ni mesti diberi pertimbangan para perwakilan nanti.  Saya juga yakin dan percaya dizaman IT dan dunia tanpa sempadan ini orang-orang “45 something”  adalah orang-orang yang paling layak memacu kemajuan disamping semangat yang tinggi membina perpaduan.

Dengan melakukan “rebranding” sebegini barulah  layak bermotokan “Dulu, kini dan selamanya”.  Jika tidak lihat sajalah apa jadi kepada  cogankata:  Melayu Glokal yang dilaung-laungkan tidak beberapa lama dulu.  Sekiranyalah  ia diibaratkan sebagai sebuah kenderaan; Enjinnya pun tidak dihidupkan,  belum lagi kisah nak bertolak dan memulakan perjalanan. Yang ini bolehlah diklasifikasikan sebagai retorik.

Seperkara lagi tidak perlulah terikut-ikut dengan cara PKR.   Mereka meletakkan segala-gala diatas bahu Dato Seri Anwar Ibrahim sedangkan pemimpin-pemimpin bahagian  hanya mahu “enjoy the stay”.  Kebanyakan mereka ini adalah dulunya orang-orang UMNO dan telahpun beberapa kali pencen tetapi tidak bersedia membimbing ahli-ahli lain supaya suatu hari nanti telah cukup tersedia golongan pelapis yang berilmu dan berintegriti. Nampaknya mereka sajalah yang berhak dan layak.   Dan ini semua Dato Seri Anwar mana nampak.  Apabila melawat Negeri atau Bahagian maklumat dari Ketua-Ketua Bahagian sajalah yang legitimate.

Dalam apa keadaanpun dimasa-masa kehadapan ini saya tidak nampak PKR dapat menyaingi PAS dan DAP.  Selagi  set kepimpinan dibanyak Bahagian tidak berubah PKR hanya boleh berbangga sebagai  “Penumpang Terhurmat” saja.

One Response to Angkat TOPI kepada Datuk Shahrir Abd. Samad

 1. savavoom says:

  Good post,

  Check out my blog:

  http://www.ecohho.wordpress.com

  Might help you out.
  Cheers

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: