Populist Bukan Yang Kucari

Setiap kita sebagai rakyat tidak kira apa kedudukan sekalipun adalah tertakluk kepada Bajet yang diumumkan oleh Menteri Kewangan setiap berakhirnya tahun kewangan.  Selesai saja Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan Membentangkan Bajetnya pada hari jumaat terakhir dalam bulan Ogos yang lalu , seperti lazimnya banyak pihak memberikan respond.  Para pimpinan kerajaan tidak seorangpun yang berani berkata ada kekurangan atau sebagainya tentang Bajet ini. Pemimpin-pemimpin kanan memuji-muji sifat perihatin kerajaan dan menolak sama sekali cakap-cakap yang mengatakan  yang Bajet ini berbentuk Populist.

Bagi saya walaupun tidak bijak dalam economics tetap mengatakan Bajet ini  populist. Mana tidaknya. Yang pertama keseluruhan Bajet yang dicadangkan ialah 5.1% lebih tinggi dari 2008. Deficit melonjak ke 4.8% dari 3.3%.   Pengumuman bekalan letrik  percuma membuat Bandar Tun Razak senyum meleret (dalam hatinya:  Ta` malu ikut idea orang).

Seterusnya peruntukan yang tinggi  RM160J diperuntukan bagi masyarakat Orang Asli.  Berkaitan dengan peruntukan yang besar ini, saya melihat buat kali pertamanya masyarakat Orang Asli sendiri merasakan seperti dipermainkan. Seperti yang dilaporkan  (The Star 30th Aug)  Pengerusi Yayasan Orang Asli Perak  Suki Mee disamping mengalu-alukan pengumuman tersebut,   juga mengzahirkan keraguannya samada ianya benar-benar sampai kepada mereka. Menurutnya lagi pengumuman sebegini telah terlalu kerap didengarnya dan mengikut pengalaman katanya lagi setiap peruntukan RM100 hanya RM10 yang sampai kepada Orang Asli. Berdasarkan maklumat ini tidakkah pengumuman-pengumuman tersebut bersifat populist?

Dalam kenyataan seterusnya Dr Colin Nicholas Koodinator bagi Centre of Orang Asli Concern juga bersetuju bahawa perlaksanaan kepada projek yang dimaksudkan untuk Orang Asli adalah lebih mustahak daripada jumlah wang yang diperuntukkan. Buat Majid Suhut President Peninsular Malaysia Orang Asli Association perkara yang paling penting  hendaklah dipastikan setiap projek yang dirancang dilaksanakan seperti yang dirancang.

Kesimpulannya  jelaslah kepada kita semua bahawa masyarakat Orang Asli juga sudah sedar yang disebut hanyalah Angka semata-mata, yang sampai kepada mereka ta` seberapa.  Apakah ini semua bukan Populist.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: